חלוקת רכוש לאחר גירושין – כל מה שצריך לדעת
כל חתן וכל כלה, או לפחות רובם המכריע, מאמינים שיחיו יחד לנצח. בכשליש מהמקרים האמונה המבורכת נתקלת במציאות קשוחה שמובילה לפרידה. הגירושין לא חייבים להיות חוויה שלילית: חלוקת רכוש ופרידה ידידותית, על בסיס הסכמות שלוקחות בחשבון את האינטרסים של שני בני האדם שרוצים לצאת לדרך חדשה בחייהם, תאפשר פתיחת פרק ב' בקלות ובנועם.
אחד המרכיבים החשובים של גירושין חלקים ככל האפשר הוא חלוקה הוגנת של הרכוש, וכדאי לדעת איך עושים זאת ומהם המוקשים שחשוב לנטרל מראש.
מה קובע החוק?
לפי החוק (חוק יחסי ממון בין בני זוג משנת 1973, שתקף לכל מי שהתחתן החל מה-1.1.1974), כל הרכוש שבידי שני בני הזוג נחלק ל-3 קבוצות: הרכוש של הבעל, הרכוש של האישה והרכוש המשותף. בהיעדר הסכם ממון, הרכוש של האישה נשאר ברשותה, זה של הבעל נשאר שלו והרכוש המשותף מתחלק בין שניהם באופן שווה.
בחלק מהמקרים ישנם חילוקי דעות לגבי החלוקה ל-3 הקטגוריות הנ"ל, כלומר מה שייך בלעדית לאחד משני הצדדים ומה נחשב ל"משותף". הדרך הטובה ביותר למנוע קונפליקטים עקב חילוקי דעות אלה וכך להבטיח תהליך חלוקת רכוש קל ויעיל היא עריכת הסכם ממון מפורט.
איך לחלק מניות ואופציות באופן מושכל?
הרכוש המשותף כולל בדרך כלל סכומי כסף שאותם כמובן קל לחלק שווה בשווה, אבל גם נכסים שערכם אינו חד-משמעי. בפרט עשויות להקשות על חלוקת רכוש בגירושין מניות ואופציות עתידיות.
הכוונה היא לא למניות שנרכשו בבורסה לניירות ערך, שהרי ערכן של אלה ידוע וניתן לבצע את החלוקה ללא קושי, אלא למניות שליטה בעסק כזה או אחר ובפרט אם בני הזוג היו שותפים גם בבעלות על עסק משפחתי. במקרים אלה, על-מנת לבצע הפרדת כוחות מוחלטת, השאיפה תהיה להעביר את המניות לצד אחד בלבד על-מנת למנוע סכסוכים עתידיים.
מצב דומה הוא כשלאחד מבני הזוג ישנן אופציות עתידיות שקיבל ממקום העבודה. מאחר שעדיין לא הגיע מועד המימוש של האופציות אין להן ערך חד-משמעי ומצד שני הן נחשבות לרכוש משותף גם אם הן ניתנו רק לגבר או רק לאישה, וזאת מכוח העיקרון שקבע חוק יחסי ממון.
הפתרון המומלץ הוא הסכמה על יועץ כלכלי ניטרלי שיקבע מהו ערך המניות או האופציות העתידיות, ובהתאם הצד שניירות הערך נשארים אצלו יעביר מחצית משוויין לצד השני. אופציה אחרת היא במב"י – מנגנון שבו כל אחד מהצדדים מציע לשני/ה סכום מסוים עבור חלקו בניירות הערך, ומי שמציע את הסכום הגבוה יותר מקבל את כל המניות או האופציות (וכמובן משלם את הסכום שהציע).
למה חשוב לערוך הסכם ממון?
הדרך הטובה ביותר להבטיח פרידה חלקה היא הסכם ממון. למעשה חלוקת הנכסים המשותפים ללא הסכם שקולה למצב שבו מתבצעת חלוקת רכוש ללא צוואה לאחר שאדם הולך לעולמו בטרם עת – ייתכן שהחלוקה אכן משקפת את הרצון האמיתי שלו, אבל אין דרך לדעת זאת בוודאות. באופן דומה הסכם ממון, מנוסח בקפידה ובנוי על סמך הסכמות אותנטיות של שני הצדדים, מבטיח חלוקה בדיוק לפי האינטרסים שלהם ולא מכוח חוק חיצוני. חשוב לדעת, יצירת הסכם פקטיבי עלול להוביל להליכים פליליים ולמעורבות של עורך דין פלילי בנושא.