על פי נתונים, מעמד הביניים בישראל הינו בעל שיעור מס גבוה יחסית בהשוואה למעמד המקביל במדינות ה-OECD, אבל זו כמובן לא סיבה לקיומן של עבירות מס ולהתחמק מתשלומי מיסים.
ועדיין, במדינת ישראל נאבקים בהעלמות מיסים, פעילות לא חוקית. למעשה, כחמישית מהעבודה בישראל מתבצעת בכסף שחור. היום רשות המיסים, לאור חוק המזומן, הגבירה את מנגנון האכיפה, קו הצדק מהווה אמצעי לאיסוף מידע מודיעיני על עבירות מס וחשוב לדעת מה נחשב עבירת מס, באילו סוגים של עבירות מדובר ולמי פונים במידה ובוצעה עבירת מס או עולה חשד שבוצעה.
עבירות מס – מהם ההבדלים בין עבירת טכנית לעבירה מהותית?
נהוג להבחין בין שני סוגים של עבירות מס הכנסה: עבירת מס מהותית ועבירה טכנית. נתחיל עם הקלה מבין השתיים: עבירה טכנית היא עבירה שבוצעה בשל כשל טכני ואי דיוקים, כלומר, בהיסח הדעת ובתחום לב. כמו לדוגמא, רשלנות בניהול פנקס או אי העברת ניכויי מס. עבירת מס מהותית, לעומת זאת, היא עבירה שבוצעה במזיד מתוך כוונה תחילה להתחמק מתשלום המס ולהעלים כספים. בשל ההבדל המשמעותי בין העבירות, באופן טבעי העונש על כל אחת מהן הוא אחר. עבירה טכנית יכולה להגיע לקנס כספי ועד מאסר של שנתיים, אבל ברוב המקרים תינתן אפשרות להמיר את העבירה לקנס מנהלי – כלומר, לא יהיה רישום פלילי והנושא ייסגר בתשלום בלבד.
בכל הנוגע לעבירה מהותית, המצב שונה, עבירה זו בוצעה על מנת להתחמק ממס והפעולה כשלעצמה אינה חוקית. החוק אף הוא מגדיר את אלה שביצעו עבירה כזאת, כך: ""אדם אשר במזיד, בכוונה להתחמק ממס או לעזור לאדם אחר להתחמק ממס, עבר אחת העבירות המנויות להלן, דינו – מאסר שבע שנים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין ופי שניים מסכום ההכנסה שהעלים, שהתכוון להעלים או שעזר להעלים".
עבירה מהותית יכולה להגיע לתשלום קנס כבד ואף מאסר בפועל של שבע שנים. מדובר כמובן בהגשת כתב אישום פלילי. כלומר, הנאשם יהיה בעל רקע פלילי להמשך חייו. אלא אם כן יפעל באמצעות עו"ד לכדי ביטול כתב אישום.
במכס ובמע"מ – איך לפעול נכון?
בזירת המיסים מבחינים גם בין עבירות מס שונות כמו למשל, עבירות מכס ועבירות מע"מ. במדינת ישראל חל חוק ערך מוסף שקובע שעל כל עסקה בארץ ועל יבוא טובין למדינה יוטל מס ערך מוסף בשיעור של 17% ממחיר העסקה והחוק חל על עוסק מורשה וחברות, למעט פטורים למיניהם מעסקים שונים כמו מכירת יהלומים בין מי שעוסקים ביהלומים וכדומה.
עבירות מכס הן עבירות שבוצעו לא לפי התקנות של פקודת המכס, הקובעת מה אסור ומה מותר לבצע במסגרת פעילות המכס כמו הוצאת הון מגבולות המדינה בסכום שעולה על 100,000 שקלים מבלי לדווח ועוד.
עו"ד מיסים לטיפול מול הרשויות
הידע של תחום המיסים הוא קריטי לניהול פעילות אישית ועסקית ועו"ד לענייני מיסים הבקיא בתחום יידע לבחון את המצב ולבדוק מה ניתן לעשות. כמו למשל, האם יש אפשרות להגיע להסדר של הליך כופר, שבמסגרתו משלמים כנגד הליך פלילי, בכפוף לחומרת העבירה, עבר פלילי של הנאשם וכדומה. כמו כן, קיימת בישראל גם אפשרות של גילוי מרצון, הליך המאפשר לאנשים להודות בכך שעברו עבירת מס ולהגיש דיווח מתוקן מאומת על פי קריטריונים והנוהל של רשות המיסים. עו"ד לענייני מס יוכל לסייע בהליך מקוצר או אנונימי בדרך אסטרטגית טובה שתוכל לקצר תהליכים או להפחית את סכום התשלום כאשר המטרה היא כמובן להימנע מאישום פלילי ולשים מאחוריכם את הטעות ולהמשיך הלאה בחיים ללא עבירות מס.