ביטול רישום פלילי במשטרה – מתי וכיצד לבצע
על פי חוק המרשם הפלילי, מנהלת המשטרה רישום של כל אזרח אשר הורשע בעבר בפלילים. לרישום זה משמעויות שונות אשר עשויות להיות מהותיות עבור אותו אדם – מקומות עבודה שונים מבקשים לראות רישום פלילי כתנאי לקבלה לעבודה, קיימת מניעה מלעסוק במקצועות מסוימים בארץ במקרה בו קיים רישום פלילי ועוד. לכן, ביטול רישום פלילי היא פעולה שרבים היו שמחים לבצע. ובמקרים מסוימים הדבר אכן מתאפשר. מתי ניתן לבטל רישום פלילי וכיצד עושים זאת?
המתנה לתום תקופת ההתיישנות או פניה לחנינה מנשיא המדינה – מחיקת רישום פלילי
הדרך העיקרית בה ניתן לזכות בביטול רישום פלילי היא המתנה לתום תקופת ההתיישנות עבור אותה עבירה. עבירות פליליות שונות מתיישנות לאחר מספר שנים. למשל, במקרה של עבירה המוגדרת כפשע תקופת ההתיישנות היא כשבע שנים, אך תקופה זו מושפעת גם מגורמים נוספים, דוגמת גיל הנאשם בעת ביצוע הפשע, כמות הרישומים הקודמים של אותו אדם ועוד.
במקרים מסוימים ניתן לפנות לפרקליטות המדינה באמצעות עורך דין פלילי ולבקש שהרישום הפלילי יבוטל עוד בטרם תמה תקופת ההתיישנות. הסיכויים לקבל ביטול רישום פלילי בטרם תום תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק נקבעים על סמך נתונים ומאפיינים שונים של אותו מקרה, והתייעצות עם עורך הדין יכולה להבהיר את התמונה בנוגע לסיכויים בכל מקרה ספציפי. אך חשוב להבין כי בנסיבות מסוימות הדבר אכן מתאפשר, ובמקרים אלו, כמו גם במקרים בהם קיים סיכוי לקבלת ביטול כתב אישום, מומלץ ביותר לפעול דרך עורך דין המתמחה בענייני פלילים.
אפשרות נוספת לפעול לצורך ביטול רישום פלילי היא באמצעות פנייה לקבלת חנינה מנשיא המדינה. על מנת לקבל חנינה מסוג זה יש להגיש בקשה מפורטת ומסודרת הכוללת את כל פרטי המידע הרלבנטיים, דרך פרקליטות המדינה. רק לנשיא המדינה ולמשרד המשפטים הסמכות למחיקת רישום פלילי, כאשר גם כאן ניתן להעריך מראש באופן כללי את הסיכויים לקבל חנינה זו, למרות שלעולם לא ניתן לדעת בוודאות עד שלא מנסים. זאת מלבד למקרים מסוימים בהם לא קיים כל סיכוי לקבלת חנינה לביטול רישום פלילי – מקרים אותם יכולים עורכי דין מוסמכים לזהות מבעוד מועד, וכך לחסוך ללקוחותיהם את הטרחה ותקוות השווא.