מכירת דירה
בעת מכירת דירה מוטלים על המוכר מיסים כמו מס שבח אשר משלמים למשרד האוצר והיטל השבחה אשר משלמים לרשות המקומית. מדובר בשני נושאים שהם מאד מורכבים ולכן עורכי הדין אשר מתמקצעים בתחום זה מבצעים את ההתנהלות מול שני הגורמים הללו, עד קבלת הסכום הסופי לתשלום שאותו משלם המוכר. בנוסף לכך יש למוכר עלויות נלוות של מכירת דירה כמו תשלום שכר טרחה לעורך הדין, אגרות והוצאות טכניות הקשורות בדירה כמו נסח טאבו, אישורים נוטריונים, שמאי ועוד.
אם מדובר בבית שהתקבל בירושה מאב לבן, בדרך כלל לא חל מס שבח על הנכס עצמו אלא רק על ערך הנכס למכירה שהוא אופציה לבנייה עבור תוספת למבנה. עורך הדין מיסוי מקרקעין מכין את התחשיב של מס שבח שכולל תשלום אפס על החלק שהתקבל בירושה ותחשיב על פי % 15 עבור החלק הנוסף של הנכס. בנוסף לכך מצרף עו"ד גם תחשיב של הוצאות השבחה של הנכס שיש לקזז מהם חלק יחסי מתוך התשלום הכללי של מס שבח, כמו שכר טרחה של עורך דין והוצאות שונות.
ההתייחסות של משרד האוצר לגבי מס שבח עבור מכירת דירה
בהתאם למקרה, נציגי מס שבח יכולים לאשר את התחשיב שהגיש עורך הדין כמות שהוא, או שהוא שנציגיו מבקשים בשלב ראשון לשלם על פי % 15 והדיון בתיק זה יתבצע בשלב מאוחר יותר. לנוכח החלטה זו ומכיוון שהמוכר מעוניין לקדם את הליך המכירה, הוא משלם את הסכום הנדרש. ממועד זה ובמשך ארבע שנים, הוא יכול להגיש בקשה לתיקון ולקליטת תחשיב חדש, בהתאם לכל הנתונים שהצטברו בתקופה זו.
ההתייחסות של הרשות המוניציפלית לגבי היטל השבחה עבור מכירת דירה
היטל ההשבחה מוטל על בעלי בתים צמודי קרקע ודירות גג אשר הגדילו את זכויות הבנייה בנכסים הללו. על פי אישור הוועדה המקומית יהיה על המוכר לשלם % 50 משווי ההשבחה וזאת בהתאם לקריטריונים של סביבת המגורים הספציפית ועל פי שטח ההרחבה בפועל.
הוועדה מפיקה לוח שומה ובו מפורט התחשיב וקביעת סך היטל ההשבחה אשר המוכר אמור לשלם עבור מכירת דירה. קיימים מקרים שבהם עורך הדין או השמאי מגישים ערעור על קביעת הוועדה, אם לדעתם הקביעה אינה נכונה או אינה הוגנת עקב נסיבות מסוימות.
מכירת דירה
בעת עריכת החוזה בין המוכר לקונה, מתחייב המוכר להציג בפני הקונה את האישור על כך שבוצע תשלום למס שבח. אם חל עיכוב מכל סיבה שהיא יעכב הקונה חלק מהתשלום עקב כך, או יעביר לעורך הדין בנאמנות את הסכום שנקבע וזאת עד קבלת ההוכחה כי המוכר שילם מס שבח למשרד האוצר עבור מכירת דירה.
התהליכים הללו אינם מסתיימים ביום אחד, מדובר בדרך מפותלת וסבוכה עד שמסיימים את כל ההתחשבנויות, האישורים והתשלומים למוסדות השונים כדי לסגור את התהליך באופן סופי.