מכרז תקין ואי סדרים במרכזים – דברים שחשוב לדעת
חוק חובת מכרזים משנת 1992, והתקנות השונות שנקבעו לאורך השנים על סמך חוק חשוב זה, מגדירים במדויק מיהם הגופים שמחויבים בעריכת מכרז תקין כדי לרכוש מוצרים או שירותים, וגם כיצד עליהם לנהל את ההליך. בכל מקרה שבו מתגלים אי סדרים במכרז כזה או אחר, ניתן לערער על ההחלטה שהתקבלה במסגרתו ובמידת הצורך להיעזר גם בערכאה שיפוטית שמוסמכת לבטל תוצאות מכרזים לא תקינים.
מהן הדרישות של החוק לגבי תנאי סף במכרז?
הבסיס של כל מכרז תקין הוא תנאי הסף – תנאים שרק עסקים שעומדים בהם רשאים להגיש הצעות להשתתפות. הסיבה לקיומם של תנאי סף היא לחסוך זמן וטרחה מעורכי המכרז (שהרי אין טעם להקדיש תשומת לב להצעות שממילא אינן רלוונטיות) וגם לחסוך זמן וטרחה ממי שהמכרז ממילא לא מתאים ליכולותיו הנוכחיות.
תנאי הסף חייבים להיות ענייניים, מידתיים ובעלי תכלית ראויה. כלומר כל תנאי שמוגדר במכרז צריך להיות כזה שמשרת את המטרה שלשמה מתקיים המכרז ובמקביל גם את עיקרון השוויון והתחרות ההוגנת. אם מפורסם מכרז עם תנאי סף שלא עומדים בדרישת הענייניות, המידתיות והתכלית הראויה, ניתן לפנות לייעוץ מקצועי של עורך דין מומחה למכרזים כדי שתוכלו כן להשתתף במכרז.
הליך הבחירה הליך מכרז תקין
הליך הבחירה חייב להתבצע גם הוא באופן תקין. אמנם למי שמשתתף במכרז אין כמובן גישה לכל ההצעות שהוגשו, ולכן מן הסתם אי אפשר לדעת בוודאות האם הסיבה שנבחרה הצעה אחרת ולא זו שהוגשה על–ידכם היא עניינית או תוצאה של התנהלות לא תקינה – אבל בכל מצב שבו ישנו חשד לאי סדרים, כדאי לפעול בכל הדרכים האפשריות, גם כן בעזרת עו"ד שזוהי מומחיותו.
מכרז תקין חייב להתנהל בשקיפות מרבית (עד כמה שאפשר, כמובן), ואם אכן המכרז שבו ניסיתם לזכות היה מוטה או רשלני, יש סיכוי טוב שהדבר יתגלה והאינטרסים שלכם יישמרו.
בכל מקרה חשוב מאוד להגיש בכל מכרז את ההצעה בדיוק לפי ההנחיות המפורטות בו, כולל כל המסמכים הנדרשים והבלטת היתרונות שלכם. המלצה חשובה נוספת היא להגיש הצעה ברת מימוש, כלומר כזו שתהיה גם אטרקטיבית אבל גם כזו שתאפשר לכם להרוויח אם אכן תוכרזו כזוכים.
מהי הערכאה השיפוטית שמוסמכת לדון במכרזים לא תקינים?
במרבית המקרים עתירה כנגד החלטה של גוף שערך מכרז שחשוד כלא תקין מוגשת לבית משפט מנהלי. בתי המשפט המנהליים הוקמו בתחילתה של המאה ה-21 והם מהווים למעשה חלק מבתי המשפט המחוזיים. במקרים בעלי חשיבות מיוחדת או דחיפות רבה, ניתן לפנות גם לבג"ץ. בכל מקרה מומלץ כמובן להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לדיני מכרזים ובעל ניסיון רב בתחום.
האם ניתן לדרוש פיצויים בגין מכרז לא תקין?
כן. לפי חוק חובת מכרזים מי שהשתתף במכרז שהתגלה כלא תקין, מכל סיבה שהיא, רשאי לתבוע פיצוי כספי מהגוף שערך את המכרז. הפיצוי הוא בגין ההשקעה של המשאבים השונים שנדרשים כדי להגיש הצעה במכרז, שכאמור התנהל באופן לקוי כך שמלכתחילה לא היה שום סיכוי אמיתי לזכות בו. במקרים קיצוניים של הליך פסול, הדברים יכולים גם להתגלל לכדי ארוע פלילי ובמקרה שכזה מומלץ גם לערב עורך דין פלילי מומחה לעניין.