רישום משטרתי – כיצד ניתן למחוק אותו ומהם התנאים?
אדם שקיים נגדו רישום פלילי והוא מעוניין למחוק אותו בכדי שלא יופיע כ- רישום משטרתי, לא יכול לבצע זאת בעצמו אך קיימים כמה גופים שהם מורשים לפעול בנושא זה ולקבל מידע על מה שקורה עם הרישום בתהליך המחיקה.
טיפול משפטי
עו"ד פלילי מטפל בנושא של מחיקת רישום פלילי הקיים במשטרת ישראל עבור לקוחותיו על פי הצורך ועל פי משך הזמן שעבר מאז מקרה זה. אדם שהורשע ונרשם נגדו רישום פלילי בתיק ספציפי יכול לבקש את מחיקתו על פי משך תקופת המחיקה ומשך תקופת ההתיישנות. לכל סוג של הרשאה קיימת תקופות שונות שהוגדרו מראש עבור הליך המחיקה וההתיישנות.
דוגמה לטיפול בתיק בעניין ביטול רישום משטרתי –
תקופת ההתיישנות
תקופת ההתיישנות על רישום משטרתי על פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים מוגדרים כי הספירה של תקופת ההתיישנות מתחילה מהיום בו הוגש פסק הדין או לחילופין מהיום שבו בית המשפט החליט להרשיע את הנאשם. משך תקופת ההתיישנות הוא ספציפי לכל סוג עבירה ובהתאם לעונש שהוטל על הנאשם. החוק קבע כי בסמכותם של כמה גורמים ספציפיים בלבד לקבל מידע בנושא רגיש זה.
תקופת מחיקה
תקופת מחיקה של רישום משטרתי היא עשר שנים לאחר סיומה של תקופת ההתיישנות. בנקודה זו ההרשעה נמחקת. לאחר מכן, מספר מועט של גורמים ממשלתיים כמו צה"ל ומשטרת ישראל, יוכלו לקבל מידע על הרשאותיו של אותו אדם שכבר אינן רשומות.
עבירות חריגות
בגין ביצוע עבירות יוצאות דופן כמו עבירות שעונשן הוא עונש מוות, לא מתבצעת מחיקה של רישום משטרתי וגם תקופת ההתיישנות לא חלה על עבירה מסוג זה.
ביטול רישום של תיק סגור
אדם שהיו לו תיקים פליליים שנסגרו, יכול לבקש את ביטול הרישומים הללו.
הביטול יבוצע רק אם התקיימו התנאים המאפשרים זאת:
- פרק הזמן שחלף מיום התרחשות האירוע אם מדובר באדם בגיר, הוא עשר שנים מיום האירוע אם זו עבירה של פשע שהעונש שעליה הוא מעל שלש שנות מאסר, או שבע שנים בעבירה מסוג עוון שהעונש שעליה הוא בין שלושה חודשי מאסר לשלש שנים.
- פרק הזמן שחלף מיום התרחשות האירוע אם מדובר בקטין, הוא שבע שנים ממועד האירוע במקרה של עבירת פשע או חמש שנים בעבירה מסוג עוון.
על האדם המגיש את הבקשה לציין בבקשתו את סך הרישומים הקיים במאגר המידע הפלילי של המבקש. כמו כן עליו לציין את מהות העבירות המיוחסות לו ומידת חומרתן. צורכי המשטרה בשמירת הרישום. את הבקשה לביטול רישום של תיק סגור, יכול להגיש רק אותו אדם שהרישום הוא על שמו. כאמור מומלץ מאוד להתעייץ ולהיעזר בנושא זה בשירותיו של עו"ד פלילי מומחה לעניין.
אם לאדם מסוים היה רישום פלילי והוא לא קיבל זיכוי, הוא יכול להגיש לנשיא המדינה בקשת חנינה. במסגרת בקשה זו, בסמכותו של הנשיא לקצר לו את תקופת ההתיישנות/או המחיקה.