קבלן שאינו רשום רשאי לעבוד אך תחת הגבלות ותנאים
פנקס הקבלנים כולל את שמותיהם של כל בעלי המקצוע בישראל שהם קבלנים רשומים ומפרט את תחומי ההתמחות שלהם. החוק מתיר לקבלנים רשומים להיות אחראים על עבודות בנייה בהיקפים כספיים גבוהים, או על עבודות מסוג מורכב במיוחד גם אם הפרויקט עצמו איננו בעלות גבוהה באופן ניכר, כאשר ההיתר הזה אינו ניתן לקבלן שלא נמצא בפנקס הקבלנים. העסקת קבלן שאינו רשום היא לא עבירה פלילית, אם בעל המקצוע מבצע עבודות מהסוג המתאים ובהיקף המותר לו. חשוב להבין את הדקויות של החוק, כדי לדעת אם הקבלן שאתם עובדים עמו, אכן עומד בדרישות.
מיהו קבלן רשום ומהו היתר העבודה שלו?
תהליך הוצאת רישיון קבלן רשום כולל מספר שלבים, בסופם ינפיק רשם הקבלנים את האישור מטעם משרד הבינוי והשיכון לביצוע עבודה בתחום הבנאות, במספר תחומי עיסוק, לרבות קבלנות חשמל, מיזוג, אינסטלציה, שלד ועוד. זהו למעשה "הדובדבן שבקצפת" החותם דרך ארוכה שעובר הקבלן, כאשר מטרתה לאפשר לו להתקדם ולהתפתח במסגרת מקצועו.
ההיקף הכספי של העבודות, אשר קבלן יורשה לפקח עליהן, הוא למעלה מ90,000 שקלים. קבלן משנה שירצה לבצע עבודות בהיקף של למעלה מ 47,000, משמע הוא איננו מפקח בעצמו על הפרויקט אבל נדרש לבצע עבודות בהיקף גבוה, יידרש אף הוא להירשם בפנקס הקבלנים.
אילו עבודות מותרות לקבלן שאיננו רשום?
החוק מאפשר רק לקבלנים מורשים, כאמור, לעבוד בפרויקטים בהיקפים גדולים מבחינה כספית או מבחינת המורכבות. עם זאת, גם קבלנים שאינם נרשמו עדיין בפנקס – בין אם כי רק החלו את דרכם המקצועית ובין אם אינם עומדים בתנאים – הם עדיין "חוקיים" ובהחלט מותר להם לעסוק במקצועם. חשוב להבין כי ישנם אנשי מקצוע מיומנים, שיש להם יכולת בפועל לעמוד במבחנים השונים ולהצליח לעבור את התהליך, אבל הם לא יורשו להירשם בפנקס הקבלנים אם הם פושטי רגל או עברו עבירה תחת חוק התכנון והבניה ומכאן שפנקס הקבלנים בהחלט מהווה גושפנקה למקצועיות וכשירות לעבודה.
קבלנים שאינם רשומים, מחויבים לעמוד בתנאי החוק ולבצע עבודות בנייה או שיפוצים בסכומים נמוכים יותר. מסיבה זו וכדי לדעת האם אתם מעסיקים קבלן שהוכשר באמת לעבודתו ומותר לו לקחת חלק בפרויקט שלכם, עליכם להבין מהו היתר העבודה שלו והאם הפרויקט עצמו מותאם לכישוריו.
כיצד אפשר לדעת אם לקבלן שלכם יש את האישור המתאים?
בהקשה פשוטה בגוגל תוכלו להגיע לאתר האינטרנט של משרד הבינוי והשיכון, דרכו ניתן לברר האם הקבלן שאתם מעסיקים או ששוקלים להעסיק, הינו מורשה. ישנם שני סיווגים שכדאי לשים אליהם לב והם "מוקפא" ו"מותלה", המצביעים על כך שהקבלן אמנם רשום אך הוא לא יכול או מורשה לבצע עבודות הנדסה בנאיות. כדאי לבדוק לעומק את רישיונו התקף של הקבלן שלכם ולהיות רגועים, או ליצור קשר עם קבלן אחר שעומד בדרישות.