הלבנת הון – עבירה הידועה בשם כיבוס כספים
הלבנת הון היא פעולה לא חוקית אשר מכניסה לאדם המבצע אותה רווחים לא חוקיים. הדבר נעשה על ידי הסתרת מקור הכסף והיעד שלו ובכך צובר מבצע העבירה הון שחור (הון שנצבר בדרכים לא חוקיות). הלבנת הון הינה יכולה לבוא לידי ביטוי על ידי פעילות לא חוקית (סחר בסמים, סחר הנשים, עסקים בלתי חוקיים וכו') ו/או על ידי העלמת מס (אי דיווח לרשויות המס על הכנסות מסוימות). כל אלה גם זכו לכנוי כיבוס כספים וההשלכות של עבירות אלה עשויות להיות חמורות ביותר.
מונח זה הוטמע למעשה לראשונה בארצות הברית בשנת 1920 כאשר באותה תקופה חל איסור על מכירת משקאות חריפים והדבר נעשה מתחת לאפם של רשויות המדינה על ידי סוחרים בלתי חוקיים אשר מכרו את האלכוהול. למדינה לא הייתה אפשרות לתפוס את אותם סוחרים עקב חוסר האמצעים מצד הרשויות לעקוב אחר הרווחים הכלכליים שהושגו דרך פעילות בלתי חוקית של סוחרי המשקאות החריפים אשר הצליחו להסוות את הכספים ולהלבין אותם.
כיבוס כספים לא חוקיים
הלבנת ההון ידועה בשמה גם כ-"כיבוס כספים" בשל העובדה כי נעשה "כיבוס" של הכסף הלא חוקי לכסף חוקי על ידי הסוואת המקורות הלא חוקיים ממנו הגיע הכסף או בטשטוש הפרטים שמקשרים את מקור הכסף לעבריינות ופשיעה. במרבית המקרים הידועים והמוכרים, עבירות הלבנת הון נרקמות בדרך מתוחכמת ולא חוקית לתת תוקף לגאלי לכסף אשר הושג בצורה לא חוקית על ידי מספר רב של תהליכים מסובכים ומתמשכים אשר בהם מתבצעים שלל פעולות הלבנה על מנת לטשטש את מקור הכסף שהולבן מלכתחילה.
שיטות נפוצות להלבנת הון כללו הקמת עסק (חברת קש) אשר לא עליו פיקוח, ובכך הזרמת הכספים יכולה להיעשות מתחת לאפם של רשויות המס. כמו כן הפקת חשבוניות פיקטיביות הינה שיטה ידועה. דרך נוספת היא העברת כסף לגורם ביניים, כמו בעל פיצוציה, אשר מקבל את הכסף ממלבין הכספים ומפקיד, יחד עם משכורתו החודשית, את הכסף לחשבונו. לאחר מכן, בעל הפיצוצייה מעביר את סכום הכסף, אשר קיבל מהאדם העוסק בהלבנה את הכסף, בהעברה בנקאית ובכך מתבצעת הסוואת המקור ממנו הגיע הכסף ומתעורר פחות חשד.
המאבק בנושא בארץ ובעולם
בשנת 2000 נחקק בישראל "חוק איסור הלבנת הון, התש"ס – 2000" אשר מקנה כלים לרשויות האכיפה להיאבק בפשיעה הבלתי חוקית והמאורגנת של הלבנת הכספים ומגדיר עבירה זו בדבר עבירה פלילית לכל דבר ועניין. בעקבות חוק זה, בשנת 2002 הוקמה הרשות לאיסור הלבנת הון, במסגרת משרד המשפטים אשר בסוף 2004 נעשה תיקון לחוק ושם הרשות שונה לרשת לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.
בנוסף, עקב שינויים אלו בנקים מסחריים הקימו מחלקות מיוחדות אשר מטרתן העיקרית היא באיתור עסקאות מפוקפקות ודיווח עליהן לרשויות. בארצות הברית, תופעת ההלבנה מתחרשת כבר שנים רבות ולאחר דיווחים רבים על הלבנת הון לשם מימון טרור החליטה המדינה להחמיר את הענישה בנושא והחלה לפעול בדרכים מתוחכמות וסודיות על מנת לתפוס את אותם פושעים מלבינים ולהכניס אותם מאחורי סורג ובריח לשנים ארוכות.