לפני שלוחצים "העבר" – איזה עונש צפוי בגין הפצת תוכן מיני
הפצת תוכן מיני בצורת סרטון וידאו, תמונה או הקלטה של מישהו או מישהי שהם בעלי תוכן מיני, עלולה להיות עברה על בהתאם לשני חוקים עיקריים: החוק למניעת הטרדה מינית וחוק הגנת הפרטיות.
העונש על הפצת תכנים מיניים או כאלה שיש להם אופי מיני – לא בהכרח, אגב, תמונות או סרטוני ערום – ללא אישורו או ידיעתו של האדם, הוא עד חמש שנות מאסר.
מי שהתלוננו לגביו ונתבע על עברה מסוג זה רצוי מאוד שיהיה לו תמיד ייצוג משפטי בגין עברה פלילית ולא משנה אם הוא נתבע בתל אביב או במקום אחר בארץ.
חשוב לדעת שגם למי שנתבע בגין עברה זו יש אפשרות לטעון שהפצת החומרים לא היוותה עברה, אך עליו להוכיח שכך הוא, בהתאם לסעיף בחוק שלגביו הוא נתבע.
"לא אני צילמתי, רק העברתי."
החוק חל על כולם, לא רק על מי שצילם את החומר.
האיסור לפרסם או להפיץ תמונות או סרטונים בעלי אופי מיני אינו חל רק על מי שצילם או הקליט אותם, אלא גם על מי שקיבל אותם והעביר אותם הלאה. המעביר לא חייב להיות גם האחרון שנתפס, בהכרח, אלא ניתן להאשים גם מי שנמצא אי שם במהלך או בתוך שרשרת המעבירים.
למה זה?
בשנת 2017 פרסם פרקליט המדינה דאז, שי ניצן, את ההנחיות שלו לגבי תביעת מי שמעבירים חומרים בעלי אופי מיני ללא ידיעת המתועדים בהם.
חלק חשוב בהנחיה שלו היה האינטרס הציבורי בנושא, שהפך למכת מדינה ממש: נערים ואפילו ילדים, שלא לדבר על בוגרים, הפיצו תמונות של נשים ידועות ומוכרות או גם נערות בבתי ספר, מתוך סיפוק יצר סקרנות או נקמנות לעיתים, והעניין הפך נושא כמעט שגרתי.
ניצן קבע אז שיש לתבוע גם נערים צעירים ומי שאין להם עבר פלילי, אם נמצאו מעורבים בנושא; אמירה ועמדה קשה יחסית לגבי בני נוער:
"שיקולי "עניין ציבורי" בהעמדה לדין בגין העבירה לחוק למניעת הטרדה מינית:
קיים אינטרס ציבורי ממשי באכיפתה של העבירה על סעיף 3(א)5(א) לחוק למניעת הטרדה מינית, גם כאשר מדובר בחשודים קטינים, נעדרי עבר פלילי. זאת, נוכח פגיעתה הקשה של העבירה והשלכותיה מרחיקות הלכת על קורבנות העבירה, ובשל הצורך להטמיע את האיסור הפלילי, גם בקרב בני נוער."
בנוסף גם פורסמו הנחיות מדויקות לבתי ספר ומוסדות חינוך כיצד לנהוג בבני נוער או תלמידים שמפיצים חומרים מיניים – גם כאלה שלא כוללים ערום מפורש – והוטלה חובת השעיה מלימודים בכל מקרה וחובת דיווח למשטרה במקרים של הפצת תמונות ערום.
החוק הפלילי קובע עונש מאסר אפשרי, אבל לא רק – והוא לא לבד
החוק מאפשר לשופט לקבוע גם פיצויים כספיים לנפגע או לנפגעת, וחשוב לדעת שמי שנפגע בעברה פלילית יכול להגיש תביעה אזרחית לבית משפט ולדרוש פיצויים בלי קשר לתביעה או משפט פלילי. תובעים יכולים להגיש תביעות גבוהות, שעלולות למוטט כלכלית כמעט כל משפחה, שלא לדבר על הבושה ועל הכתם שמוטל על הנתבעים.