התנהלות הקלטת חקירה משטרתית
עבור מרבית הנחקרים, חקירה משטרתית היא סיטואציה לא נעימה ומלחיצה. גם במקרה בו הנחקר לא ביצע אף עבירה ולכאורה אמור להיות רגוע ונינוח, החקירה עצמה היא לרוב סיטואציה לא כל כך נעימה. מה שעשוי לסייע עבור מי שמוצא עצמו בכזו סיטואציה הוא ידיעה מלאה וברורה של הזכויות הבסיסיות להן זכאי הנחקר על פי חוק. רבים סבורים כי אחת מזכויות אלו היא הזכות של הנחקר להקליט את החקירה בעצמו. האם אכן מדובר בזכות מלאה ובסיסית המוקנית לנחקרים בחקירות משטרתיות, ומהם הסייגים הרלבנטיים בחוק עבור מי שמעוניין לנצל זכות זו ולהוציאה לפועל?
הקלטת חקירה משטרתית רק תחת הכללים המוגדרים בחוק
זכותו של נחקר להקליט את החקירה אינה זכות ברורה וחד משמעית. לדוגמה, הקלטה סמויה מסוג זה מתנגשת במידה מסוימת בחוק האזנות הסתר משנת 1979, כך שלא כל סוג של הקלטה קביל וכדאי במקרה של חקירה משטרתית.
מהן בכל זאת הזכויות הרלבנטיות להן זכאי הנחקר במקרה זה? ובכן, ניתן לדרוש הקלטה של חקירה משטרתית, תחת תנאים והגבלות מסוימות, לדוגמת:
- חובתו של הנחקר להודיע לחוקרים על רצונו בהקלטה. אסור, ומאוד לא מומלץ כמובן, להקליט את החקירה באופן סמוי
- על מכשיר ההקלטה להיות מוצב במקום גלוי לעין.
- במהלכה של החקירה המשטרתית חל איסור חמור על הנחקר/ת לגעת במכשיר ההקלטה בכל צורה שהיא
- באחר סיומה של החקירה תכנס ההקלטה לתיק החקירה כחלק מחומרי החקירה, ויסומן עליה בבירור כי מדובר בהקלטה אשר נעשתה לבקשתו של הנחקר, ובציוד הקלטה אשר סופק על ידו
הפרה של כללים אלו עשויה לעורר כנגד הנחקר חשדות של שיבוש הליכי משפט והאזנות סתר, מה שמקנה לשוטרים החוקרים את הזכות לבצע על גופו של הנחקר חיפוש ולהחרים כל ציוד הקלטה סמוי אשר יימצא בחיפוש.
חשוב להבין כי הקלטתה של חקירה משטרתית בצורה בלתי תקינה אשר אינה עומדת בכללים ובתקנות עלולה להביא לפגיעה של ממש בנחקר. חשוב להתייעץ עם עורך דין בטרם העלאת בקשת ההקלטה, וגם אז – לוודא כי אופן ההקלטה עומד בדרישות החוק.