ירושת חובות – יש דבר כזה?
אתם עומדים לקבל ירושה בעקבות פטירת הורה או בן זוג? חשוב שתוודאו קודם לכן אם המנוח לא הותיר אחריו חובות. מה דינם של חובות של אדם שנפטר והאם ירושת חובות תחול עליכם?
באופן טבעי מצפים אנשים שבן משפחתם הלך לעולמו לרשת את עזבונו, או חלק ממנו. לעתים נגלה שהנפטר הותיר אחריו לא רק כספים ורכוש אלא גם חובות.
חשוב לדעת שבמקרים בהם נותרו חובות לאחר מותו של אדם, הם לא מתבטלים, ועל פי חוקי צוואות וירושות זכותם של הנושים לדרוש את גביית החוב. לא רק זאת, זכות זו של גביית החוב קודמת אפילו לזכותו של היורש לקבל את העזבון.
מחובתם של היורשים לסלק כל חוב שידוע להם, כאשר כל אחד מהיורשים צריך לדאוג לסילוק החוב לפי החלק היחסי שלו בעזבון, אלא אם נכתבה צוואה עם הנחיות אחרות.
איך יודעים מה החוב?
במידה והמנוח לא הותיר רשימה מפורטת ומדוייקת של כלל חובותיו, לפי החוק יהיה על היורשים לפרסם מודעה בעתון, עם הזמנה לנושים הטוענים על קיום חוב כלפיהם, לבוא ולפרוע את החוב. במידה ובתוך תשעים יום לא הוגשה כל טענה לחוב, ניתן יהיה לחלק את העזבון בין היורשים. יתרה מכך, אם חלפו תשעים יום ורק לאחר מכן הופיע נושה וטען שלנפטר היה חוב כלפיו, הוא (הנושה) יוכל לתבוע את היורשים בתוך שנתיים מתום אותם תשעים יום שניתנו להגשת התביעה. יחד עם הנאמר, במידה והוגשה תביעה לאחר פרסום ההודעה בעתון ולאחר תשעים יום, יוכל הנושה לתבוע רק חלק יחסי מתביעתו מכל יורש, ובהתאם לחלק היחסי של היורש בכל העזבון. כלומר, הנושה לא יוכל לגבות את מלוא החוב.
במידה והיורשים לא פעלו לפני הנוהל ולא פרסמו מודעה בעתון, או לא סילקו את חובות הנפטר לאחר הופעת הנשים, האחריות המלאה לחובות הנפטר עוברת ליורשים, ובגובה החוב המלא. היוצא מן הכלל היחיד בנוהל זה הוא אם יצליח היורש להוכיח שלא ידע על החוב. במקרה כזה, יחויב רק בגובה חלקו בעזבון.
האם יש יוצאים מן הכלל?
בתוך הנהלים שפורטו קיימים מצבים חריגים: נכסים כמו קופות גמל, קרנות השתלמות וביטוחי חיים לא נחשבים כחלק מעזבון הנפטר ויורשיו זכאים לקבל אותם במלואם ומבלי שלנושים תהיה יכולת לדרו שמהם את פירעון חובם. כספים אלו לא מחולקים בהתאם לחוק הירושה אלא ניתנים למוטבים אותם רשם הנפטר בפוליסה. אלו הם חסכונות שנחשבים לחלק מנכסי העזבון והם "חסינים" מפני תביעות נושים.
האם משכנתא נחשבת לחוב שיש לשלמו?
הדבר תלוי בתנאי ההלוואה. במידה ושני בני זוג לקחו משכנתא ואחד מהם נפטר, ובן הזוג השני ממתיך לשלם את תשלומי המשכנתא באופן מסודר, אין לבנק כל עילה לדרוש את פירעון החוב כולו. ברוב המקרים מגובות משכנתאות בפוליסת ביטוח חיים, כך שבכל מקרה פירעון ההלוואה ייעשה מול חברת הביטוח ולא מול היורש. לכן חשוב להתייחס בכובד ראש לנושא ירושת חובות במידה וקיים חשש כלשהו. האמנם, הנושא אינו במישור הפלילי אך בהחלט אי עמידה בתשלומים יכולה להגיע לכדי משפט פלילי לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין טרם הגעתם למצב הנ"ל.
האם יכול יורש לוותר על הירושה?
לפי חוק הירושה יכול יורש לוותר על חלקו בעזבון הנפטר, צעד הקרוי "הסתלקות מעזבון". משמעות הדבר היא שהיורש מוותר על חלקו בירושה ומעביר אותה לקרוביו הישירים של המנוח בלבד, כלומר לבן הזוג, ילד, או אחיו של המוריש. משמעות ההסתלקות מהעזבון היא ויתור מלא על הזכויות של היורש בעזבון, ומכאן שגם החובות שהותיר הנפטר לא חלים עליו.
כשהשיקול להסתלק מהעזבון הוא הרצון להמנע מתשלום חובות לגורמים שונים, עשוי בית המשפט לבחון אם מניעי ההסתלקות נעשו בתום לב או מתוך רצון להתחמק מהנושים. אם יקבע שהצעד נעשה רק כדי להמנע מתשלום חובות הנפטר, יכול בית המשפט שלא לאשר את ההסתלקות שנעשתה בנסיון לפגוע בזכויות הנושים.