מה צריך לדעת לגבי סוד מסחרי ובמקרים של גניבה?
מה נחשב לפי החוק כסוד מסחרי? מהם המקרים בהם מתרחשת גניבה של סוד מסחרי, וכיצד ניתן להילחם בעובד שגנב סודות מסחריים? הכל במאמר הבא
אחד מהסודות המסחריים המפורסמים ביותר בעולם הוא המתכון של משקה ״קוקה קולה״. החברה מגנה בקפידה על הסוד המסחרי הזה משום שזהו היתרון שלה על פני החברות המתחרות. סוד מסחרי מוגדר כמידע עסקי מכל סוג שהוא שאינו נחלת הרבים ושלא ניתן לגלות אותו בקלות. כדי שסוד מסחרי יזכה להגנה על פי החוק, נדרש להוכיח שהסוד היה חסוי מפני רבים ושהוא מקנה תועלת משמעותית לחברה או לבעלים המחזיקים בו.
מהו גזל סוד מסחרי?
לפי חוק עוולות מסחריות, גזל סוד מסחרי מתרחש כאשר אדם לוקח או משתמש בסוד מסחרי ללא הסכמת בעליו של הסוד. החוק קובע כי גם אם נעשו שינויים כלשהם בסוד המסחרי, הדבר נחשב לגזל במידה וקיים דמיון משמעותי לסוד המסחרי המקורי. גזל סוד מסחרי הינה עבירה פלילית התוביל אל משפט פלילי והעונש עליה הוא עד שבע שנות מאסר. כבעלי סוד מסחרי, עליכם לפעול על מנת להגן עליו באמצעות חוזה עבודה ועל ידי הגבלת החשיפה לסוד לגורמים מעטים ככל שניתן. יחד עם זאת, תמיד ישנה סכנה כי עובד בחברה יגזול מכם את הסודות המסחריים.
הגשת תביעה אזרחית ופלילית
במידה והעובד שלכם ביצע עבירה וגזל את הסודות המסחריים שלכם, תוכלו להגיש תלונה במשטרת ישראל שתחקור את העובד. אם ימצאו ראיות לגזל הסודות המסחריים, ייפתחו נגד העובד הליכים פליליים והוא יועמד לדין פלילי. לצד פתיחה בהליך פלילי נגד העובד שגנב את הסודות המסחריים שלכם, ניתן לגשת לעו״ד לענייני עבודה ולפתוח במקביל בהליך אזרחי.
לבית הדין לעבודה ישנה הסמכות האזרחית לדון במקרים של גניבת סודות מסחריים. במידה ובית הדין יגיע להכרעה כי העובד אכן גזל מכם סודות מסחריים, הוא יטיל עונשים על העובד כגון: הטלת כונס נכסים לתפיסת נכסי העובד שהופקו במהלך הפרת החוק, הוצאת צווי מניעה נגד העובד כמו האיסור לעבוד במקום המתחרה לכם, ומתן פיצויי כספי ללא הוכחת נזק עד מאה אלף שקלים. מומלץ להיוועץ עם עו״ד לענייני עבודה על מנת לקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם.