יש הבדלים רבים בין מי שעובד כשכיר לבין מי שעובד כעצמאי או כיזם. מכיוון שהרבה שכירים לשעבר הופכים ליזמיםאינטרנטיים, צריך להיות ערים לדברים החשבים בתחום המיסוי. אם בעבר הייתם שכירים והמעסיק הוא זה שהעביר אתהמס כחוק למס הכנסה, כעת אתם צריכים לטפל בנושא בעצמכם. אפילו אם יש לכם מייצג מול מס הכנסה, אתם אחראיםבמידה רבה לעמוד בדרישות פקודת המיסים ותקנות המס. כשירות ציבור, קבלו 5 דברים שיזמים אינטרנטיים צריכים לדעתעל מיסוי בשביל להימנע מעבירות מס.
1. חובת ניהול ספרים תקין
ניהול ספרים זה מונח מתחום הנהלת החשבונות. תמצית העניין היא שכל עצמאי, בעל חברה או יזם בישראל מחויב לנהלספרים כחוק. אם אתם מתכננים להרוויח על בסיס קניית נכס דיגיטלי, אתם צריכים להירשם כעוסק. את ההכנסות שלכםתצטרכו לרשום ולהוציא חשבוניות או קבלות. במידה ותיערך ביקורת וחוקרי מס הכנסה יגלו כי לא עמדתם בחובת ניהולספרים ההשלכות עלולות להיות קשות. גם אם לא מדובר בהכרח בעבירה פלילית שדינה מאסר בפועל, יתכן שתצטרכולקבל שומת מס. כלומר מס הכנסה יחליט מהי ההכנסה שלכם ולפי זה תצטרכו לשלם מס, הגבוה יותר מכי שהייתםצריכים לשלם לו ניהלתם ספרים בצורה מסודרת.
2. מע"מ – גם באינטרנט
על הכנסות מפעילות עסקית בישראל, גם באינטרנט חלה חובת מע"מ. בכל פעם שיש לכם הכנסה מפעילות או מיזמותאינטרנטית, אתם צריכים להוסיף 17 אחוז, שזהו שיעור המע"מ כיום. אי תשלום מע"מ זו עבירה חמורה שיכולה להביאלסנקציות פליליות וקנסות גבוהים ביותר. הערה חשובה – עסקים קטנים שמוגדרים בתור עוסקים פטורים אינם מחויביםבמע"מ. כמו כן, לעוסק מורשה מותר לנכות את הוצאות המע"מ ששילם כהוצאה עסקית.
3. כוונת השתמטות ממס לעומת תום לב
ברשות המיסים מודעים לכך שטעויות עלולות להתרחש בתום לב. לכן, יש הבחנה בין עבירה חמורה שיכולה להיחשבלעבירה פלילית לבין עבירה מהותית. עבירה מהותית תוגדר כעבירה שנועדה להימנע מתשלום מס אמת. על פי החוק, כלמי שעשה מעשה מכוון, שנועד להתחמק מתשלום מס עלול להישפט על פי הדין הפלילי ואף לשבת במאסר לכמה שנים. כמו כן העלמת הכנסה עלולה להביא לחיוב בכפל מס. עבירות שהן זוטות, שמוגדרות טכניות או מנהליות הן כאלה שנעשובתום לב וללא כוונה להעלים מס. כך למשל איחור בהעברת תשלום מס או עיכוב במילוי דוח.
4. סיוע לאחר בהעלמת מס עשוי להיחשב לעבירה פלילית
כיזמי אינטרנט, עשויה להיות לכם פעילות עסקית מגוונת. עצמאים לעיתים נתקלים בבקשות מגורמים שונים, לסייע להםבהעלמת הכנסות. בקשה כזאת יכולה להגיע מצד שותפים, מצד בני משפחה, מכרים או קרובים. לא משנה מיהו מבקשהבקשה כאמור, קחו בחשבון את העובדה הפשוטה. גם סיוע למישהו אחר להעלים הכנסות נחשב לעבירה. אתם עלוליםלהיות מואשמים בעבירה פלילית חמורה ואף להידרש לשלם לא מעט כסף.
5. זהירות – הלבנת הון
מעבר לעבירות חמורות בתחום המיסוי, שעלולות לסבך אתכם קשות, יש להיזהר מפני ביצוע עבירות אחרות הקשורותב"טיפול" לא נאות בהכנסות. דוגמא רלוונטית היא הלבנת הון. הלבנת הון פירושה יצירת מצג שבו כספים שמקורם בפעולותלא חוקיות מופקים מפעילות עסקית לגיטימית. חלק ממלביני ההון עושים שימוש בעסקים דיגיטליים ומקוונים. כחלקמהמאבק בהלבנת הון בארץ הוקמה רשות לאיסור הלבנת הון. אם אינכם רוצים להסתבך בעבירות פליליות, היזהרומשיתופי פעולה מפוקפקים והתבססו אך ורק על יזמות חכמה, מוסרית וחוקית.