עבירת מין ומועד ההתיישנות על עבירה מסוג זה
אחת העבירות החמורות בתחום הדין הפלילי הינה – עבירת מין. עבירות מסוג זה מבוצעות באופן של ניצול יחסי המרות וללא הסכמה של הקורבן. עבירות מין עשויות לכלול מנעד רחב של מעשים הכוללים הטרדות (מילוליות או פיזיות) ועד אקטים פיזיים פוגעניים של ממש. דרגות החומרה של עבירות אלו מסווגות לפי מקרי העבירה – אונס, עבירות מין במשפחה, עבירות מין בקטינים, בעילה אסורה בהסכמה ועד מקרי התערטלות והטרדות מיניות.
אחת הבעיות המרכזיות בתחום זה היא המבוכה מחשיפה. עבירת מין טומנת בחובה פרטיים אינטימיים ולכן רבים מן הקורבנות נמנעים לא פעם מלהגיש תלונה במשטרה מיד לאחר המקרה. לא פעם קורה שהקורבן אוזר אומץ ללכת ולהתלונן רק לאחר מספר שנים. במאמר זה נעמוד על נושא ההתיישנות בהגשת התלונה ונבין עד מתי ניתן להעמיד את מבצע העבירה לדין.
תקופת התיישנות על עבירות פליליות בכלל
למעט מקרים חריגים, לכל עבירה פלילית ישנה תקופה בה ניתן להעמיד אדם החשוד בעבירה לדין. לאחר אותה תקופה לא תתקיים חקירה משטרתית ולא ניתן יהיה להעמיד את החשוד לדין, אפילו אם ישנן ראיות ברורות לגבי התלונה בגינה הוא חשוד. תקופות ההתיישנות שונות לפי סוג העבירה ולפי מידת החומרה שקבועה בחוק. ישנן 3 סיווגי עבירות: חטא, עוון ופשע. כל עבירה שהעונש עליה הוא מאסר שאינו עולה על 3 חודשים מוגדרת כ"עבירת חטא". פרק ההתיישנות לעבירות מסוג זה הינו שנה אחת. עבירה שהעונש עליה מעל ל-3 חודשים ועד 3 שנים מוגדרת כעבירת עוון. פרק זמן ההתיישנות על עבירה מסוג זה הינו 5 שנים. עבירה שהעונש עליה מעל ל-3 שנים מוגדרת כעבירת פשע. אם מדובר בעבירה שהעונש עליה הוא מעל 3 שנים אך אינו מאסר עולם, תקופת ההתיישנות הינה 10 שנים. בעבירה מסוג פשע שהדין עליה הינו מאסר עולם, תקופת ההתיישנות היא עשרים שנה.
תקופות ההתיישנות בנוגע לעבירות מין בפרט
כפי שציינו בתחילת המאמר, עבירות מין נחשבות לעבירות חמורות ולכן גם רוב רובן של עבירות המין מוגדרות כעבירות מסוג "פשע". יחד עם זאת כפי שציינו גם כן, ישנן סוגים שונים וחומרות שונות של עבירות מין – עבירת מין מסוג אונס הינה חמורה באופן משמעותי מעבירה של הטרדה מינית. מכיוון שישנן סיווגי עבירות שונים וגם בתוך התחום של עבירות המין חומרת המעשה תקבע את פרק זמן ההתיישנות, חשוב להתייעץ עם מומחה בתחום. עורך דין פלילי מנוסה שמכיר את עולם עבירות המין, יכול לסייע באופן היעיל ביותר ולהתייחס בכל מקרה לגופו של עניין. התייעצות עם מומחה יכולה לחסוך לכם הרבה זמן ועוגמת נפש בהמשך התהליך של הגשת התלונה.