כל מה שצריך לדעת על המשפט התעבורתי
אם איתרע מזלכם ואתם צריכים להכיר את עולם המשפט התעבורתי מקרוב – אתם לא לבד. אצל רוב הישראלים בית המשפט לתעבורה הוא בית הדין היחידי שהם יכירו. אבל לפני הכל כדאי שתדעו מהו משפט תעבורתי ולמה מגיעים לשלב הזה. לרוב התייצבות לדין תעבורתי היא תוצאה של שתי נסיבות:
- נהג שביצע עבירת תנועה כלשהי שמחייבת את המדינה להגיש נגדו כתב תביעה, למשל עבירה שגרמה לתאונת דרכים עם נפגעים, נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות מופרזת וכו'.
- בחירה במשפט תעבורתי כברירת משפט של הנהג לאחר שקיבל דו"ח משטרתי כלשהו.
חשוב לזכור שאי-התייצבות למשפט תעבורתי כמוה כהודאה באשמה, לכן מומלץ להצטייד בעורך דין. עורך הדין שלכם הוא זה שיעזור לכם בכל נפתלות עולם המשפט התעבורתי, בעיקר ייעץ לכם וילווה אתכם במקרים הבאים: תאונת דרכים, נהיגה בשכרות או בזמן פסילת רישיון, שלילת רישיון וכו'.
מהו המשפט התעבורתי ומה חשוב לדעת?
אמנם משפט תעבורתי מתנהל בין כתליו של בית הדין לתעבורה ודן בעבירות תנועה בלבד, אבל מדובר בבית משפט לכל דבר ועניין. יתרה מזאת, משפט תעבורתי הוא משפט פלילי ובמהלכו תובעת המדינה את האזרח עקב עבירה על החוק – במקרה זה חוק תעבורה כלשהו. מכיוון שדיני התנועה כפופים להוראת סדר הדין הפלילי – בית המשפט לתעבורה פועל לפי החוקים הפליליים הרגילים, למשל חוקי העונשין, דיני ראיות, דיני מעצרים וכו'.
המשמעות היא שלבית הדין לתעבורה יש סמכות לנקוט כנגד עברייני תנועה סנקציות חמורות (למשל מאסר בפועל, פסילת רישיון, קנסות כספיים, עבודות שירות ועוד). משמעות נוספת היא מפחידה לא פחות – למי שאינו בקיא בתחום התעבורתי קשה עד בלתי אפשרי להתמודד עם התביעה נגדו.
אז מה עושים?
לכן, בכל מקרה של תביעה תעבורתית עדיף כמובן לפנות לעו"ד שמתמחה בתחום זה, למשל עורך דין תאונות דרכים או עו"ד נזיקין המטפל בתאונות דרכים. בכוחו של עו"ד המומחה בתחום זה אפילו לבטל כתב אישום שהוגש נגדכם, לבטל את שלילת רישיונכם ועוד. ובמילים אחרות: עו"ד הוא זה שישיג עבורכם את התוצאה הטובה ביותר בשבילכם בהתאם לנסיבות המקרה שלכם.
חשוב לזכור שכלל בתי המשפט לתעבורה נוקטים ביד קשה כנגד עברייני תנועה. לעיתים הסיבה לכך היא התרעת נהגים אחרים כדי שלא יבצעו את אותה העבירה, לעיתים הסיבה היא כדי למנוע מעברייני התנועה לסכן אחרים אבל התוצאה אחת – עונשים חמורים ולעיתים לא פרופורציונליים לעבירה.
יש הטוענים אפילו שבבית משפט לתעבורה חוקי הדין הפלילי שונים מהרגיל, כלומר הנתבע הוא אשם כל עוד לא הוכח אחרת. ובמילים אחרות- הוא אינו חף מפשע שאשמתו מצריכה הוכחה אלא אשם שחובת הוכחת החפות מוטלת עליו. בואו להבטיח שלכם זה לא יקרה – פנו לעו"ד שמכיר את התחום לפני ולפנים.