אנשים רבים תוהים מהו ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לבין מינוי אפוטרופוס. בשני המקרים, מדובר בכלי משפטי במסגרתו מתמנה אדם אחר לדאוג לענייננו, כאשר אין ביכולתנו לדאוג לעצמנו. אולם, בין השניים קיימים הבדלים מהותיים ובראשם, יכולת הבחירה. במסגרת ייפוי כוח מתמשך, אנו אלו שקובעים מי ינהל את ענייננו, בעוד שבמינוי אפוטרופוס, הגורם הקובע הוא בית המשפט.
הבדל ראשון: מי ממנה?
יתרונו הגדול ביותר של ייפוי כוח מתמשך הוא כי אנחנו אלו שבוחרים את מי שאנו רוצים שינהל את ענייננו, כאשר לא נוכל לעשות זאת. בעוד שבהליך של מינוי אפוטרופוס, בית המשפט הוא זה שמקבל את ההחלטה הזו. זוהי הסיבה העיקרית לכך שהמחוקק יצר את הכלי של ייפוי כוח מתמשך, על מנת שיכולת הבחירה של החלטה כזה מהותית, המשפיעה באופן כל כך משמעותי על חיינו, תהיה בידינו ולא בידי ערכאה משפטית.
הבדל שני: סמכויות הממונה
כאשר אנו מחליטים לערוך ייפוי כוח מתמשך, אנו קובעים לא רק את זהות האדם שידאג לנו, אלא גם את היקף סמכויותיו של הממונה, הנקרא גם מיופה כוח. נוכל להחליט האם הממונה יטפל בכל ענייננו, או בנושא מסוים כגון ענייני רכוש, או גוף. כן, נוכל למנות מספר מיופי כוח שונים, אשר לכל אחד תחום אחריות אחר. לעומת זאת, במסגרת מינוי אפוטרופוס, בית המשפט מחליט בעת מתן צו המינוי, מה יהיו היקף סמכויותיו של האפוטרופוס.
הבדל שלישי: מתי?
עריכת ייפוי כוח מתמשך מתבצעת כאשר הממנה הוא בעל כשירות משפטית וצלול בדעתו. אז, מתאפשר לו לקבל את כל ההחלטות הרלוונטיות ולבחור את זהותו של מיופה הכוח ואת סמכויותיו. לעומת זאת, מינוי אפוטרופוס הוא הליך המבוצע רק לאחר שאותו אדם הזקוק לעזרה, איבד את כשירותו המשפטית. אז, מטבע הדברים, הוא אינו יכול להביע את דעתו בעניין משום שאין לו את היכולת להבין כהלכה אם בכלל, את משמעותה של הפעולה.
הבדל רביעי: פרוצדורה
שוני נוסף ומהותי מאוד בין ייפוי כוח מתמשך לבין מינוי אפוטרופוס, הוא הפרוצדורה הכרוכה בדבר. מינוי אפוטרופוס הוא הליך משפטי ארוך ומורכב, במסגרתו, האדם המתבקש להתמנות לאפוטרופוס צריך להוכיח לבית המשפט תחילה כי קיימת הצדקה למינוי ולאחר מכן, כי הוא האדם המתאים לשמש כאפוטרופוס. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך מתבצע באופן מיידי ולא מערב כלל ערכאה משפטית. כל שיש לעשות הוא לפנות לעורך דין בעל הסמכה לתת שירות זה, אשר ינסח את המסמך בהתאם להעדפותיו של הממנה ונסיבות חייו.
הבדל חמישי: ביטול המינוי
ייפוי כוח מתמשך ניתן לביטול על ידי מייפה כוח, קרי, הממנה, בכל עת שיחפוץ בכך, כל עוד הוא כשיר משפטית. לשם כך, עליו לשלוח הודעה מתאימה אל האפוטרופוס הכללי, שם מופקד ייפוי הכוח וכן למיופה הכוח. להבדיל מכך, ביטול מינוי של אפוטרופוס יכול להיעשות בצו בית משפט בלבד. כפי שהוא זה שממנה, כך הוא זה שגם יכול לבטל את המינוי.
לסיכום, מה עדיף?
מכל ההבדלים שהצגנו לעיל בין ייפוי כוח מתמשך לבין מינוי אפוטרופוס, אין ספק שהחשוב ביותר הוא יכולת הבחירה. ייפוי כוח מתמשך מאפשר לנו לבחור את מי שאנו סומכים עליו שינהל את ענייננו כאשר לא נוכל לעשות זאת ואין אנו תלויים בהכרעתו של בית המשפט בעניין כה מהותי. לכן, ייפוי כוח מתמשך היא האפשרות העדיפה יותר במרבית המקרים. באמצעות מסמך זה אנו מבטיחים את עתידנו ויכולים להיות שקטים כי בחרנו מבעוד מועד את מי שאנו סומכים עליו שידאג לנו כאשר לא נוכל לדאוג לעצמנו.
אין באמור לעיל בכדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.