ההליך הפלילי במדינת ישראל הוא הליך די מורכב, אשר ייצוג לא מקצועי עלול לסבך את הלקוח ככל שהליך האישום נמשך. פעמים רבות, לעורך הדין אין את כל הכלים, המשאבים והזמן הדרוש לאסוף את כלל הראיות בצורה מיטבית והאפשרות להיעזר במשרדי חקירות נראית קורצת במיוחד. אך האם מותר לעו"ד פלילי להיעזר בחוקר פרטי?
ההליך הפלילי בישראל
תחילתו של ההליך הפלילי ברגע הגשת התלונה במשטרה, כאשר המשטרה חוקרת את נסיבות האירוע והחשד כי התקיימו עבירות פליליות. במידה ולא מדובר בעבירה המוגדרת כפשע, רשאי קצין המשטרה להורות שלא לפתוח בחקירה.
לאחר שהצטברו ראיות מספיקות, המשטרה מעבירה את החומר שנאסף לתביעה והפרקליטות שוקלת האם יש להגיש כתב אישום. במידה והוגש כתב אישום, מתנהל משפט, טיעונים של שני הצדדים ובסופו הכרעת הדין.
צו מעצר
על פי החוק הישראלי, למשטרה קיימת האפשרות לעצור אדם רק לאחר קבלת צו מעצר מבית המשפט. עם זאת, ישנם מצבים רבים, בהם הגדרת החוק מאפשרת למשטרה מרחב פעולה נרחב יותר ולבצע מעצר גם לפני קבלת צו מעצר. אחד ממקרים מוכרים אלו, הוא כאשר מתקיים חשד סביר כנגד אדם מסוים, שביצע עבירה פלילית שעונשה שלושה חודשים ומעלה.
המקרים בהם עוצרת המשטרה אדם ללא צו, אך העילה למעצר אינה סבירה ומספיקה הם די שכיחים. לכן, עורך דין פלילי מקצועי יוכל לטעון למעצר בלתי חוקי ולהביא לביטול כתב האישום ואף זיכוי בבית המשפט.
שימוש בחוקר פרטי
חוקר פרטי פועל לרוב בתחום האישי – חקירות אישות, משפחה, איתור רכוש ועוד וגם בתחום הפלילי. חוקר פרטי מומחה עם ניסיון רב אוסף ראיות ועובדות ושואף כמובן להגיע לחקר האמת. על החוקר הפרטי לעבור תהליך התמחות של שלוש שנים, ובסופו לעבור מבחן ובמידה ויעבור אותו בהצלחה, יקבל רישיון ממשרד המשפטים לעסוק בתחום.
האם עו"ד פלילי יכול להיעזר בחוקר פרטי?
כפי שראינו, ההליך הפלילי בישראל כולל שלבים רבים ומלווה בבירוקרטיה רבה. מעבר לכך, במידה וההליך הפלילי הגיע לכדי חקירה במשטרה, הרי שהסיטואציה מלחיצה ואף יכולה לגרום לחרדה רבה, בעיקר כשהחקירה מתמשכת ונמשכת ימים רבים. לפיכך, התייעצות עם משרד עורך דין פלילי היא תנאי הכרחי עבור כל נחקר.
במידה והחקירה אכן נמשכת ימים רבים וכוללת איסוף נתונים רב, הרי שהיעזרות של עורך הדין בחוקר פרטי היא ערך מוסף, הן עבור הלקוח והן עבור עורך הדין. ישנם לא מעט עורכי דין העובדים בשיתוף פעולה הדוק עם משרדי חקירות ובכך משדרגים את אופן ניהול התיק.
כשעורך דין פלילי פועל בשיתוף פעולה עם חוקר פרטי, פעולת הבילוש ואיסוף הראיות של החוקר הפרטי צריכה להיעשות על פי חוקי המדינה ובעיקר, חוק הגנת הפרטיות. כך, במידה ונעשה שימוש לא חוקי באופן השגת הראיות, הרי שלא ניתן יהיה להשתמש בהם במהלך המשפט.