מי שהורשע בבית ב- משפט פלילי, נושא רישום פלילי אשר פוגע בניהול חיים תקינים. בין היתר, רישום זה מונע קבלת תעודת יושר, הנדרשת במסגרות רבות וכן, ישנו קושי ביצירת יחסים בינאישיים בשל הסטיגמה בחברה אודות בעלי רישום פלילי. החדשות הטובות הן כי במקרים רבים ישנה אפשרות של מחיקת רישום פלילי.
רישום פלילי – מהי משמעותו?
בישראל, בעלי רישום פלילי נתקלים במכשולים שונים בחיי היומיום, החל מאי קבלה ללימודים או עבודה בתחומים שונים וכלה בקשיים ביצירת קשרים חברתיים, בשל הדעה הקדומה השוררת בחברה, אודות אנשים בעלי רישום פלילי. היכן מופיע רישום זה? במאגר המידע של משטרת ישראל, בו מופיעות כל ההרשעות הפליליות, לרבות הרשעות בבתי דין צבאיים. פירוש הדבר הוא כי גם מי שהורשע בעבירה פלילית בזמן שירותו הצבאי, יהיה בעל רישום פלילי אשר ילווה אותו לאורך שנים ארוכות, זמן רב לאחר ביצוע המעשה. משך זמן הרישום הפלילי משתנה בנסיבות העבירה, ובסוג העברה, כאשר עהרות חמורות כמו עבירות מין יעריכו את תוקפו של הרישום הפלילי.
מחיקת רישום פלילי
בשל משמעותו של הרישום הפלילי, כדאי לפנות לעורך דין ולקבל את חוות דעתו בדבר מחיקת רישום פלילי. מבחינה פרוצדורלית, מדובר בבקשת חנינה המוגשת לנשיא המדינה, במסגרתה מבקש בעל הרישום לקצר את תקופת ההתיישנות החלה על העבירה ולהורות על מחיקת הרישום באופן מיידי. בהקשר זה עולה השאלה מתי הרישום הפלילי נמחק ללא הגשת בקשה מיוחדת ומדוע שלא להמתין עד למועד זה? ובכן, רישום פלילי נמחק ככלל, רק לאחר תקופה של 10 שנים מן היום בו התיישנה העבירה. מדובר אפוא בתקופת זמן ארוכה ועל כן כדאי לבחון אפשרות של מחיקת רישום פלילי לפני מועד זה.
מחיקת רישום משטרתי
זומנתם לחקירה ולא הוגש כתב אישום? במקרים רבים נותר רישום משטרתי מהחקירה, דבר אשר יכול לפגוע בבעל הרישום באופן דומה לרישום פלילי. תיק חקירה ייסגר באחת משלוש עילות: העדר אשמה, חוסר עניין לציבור וחוסר בראיות. כאשר עילת הסגירה הנה העדר אשמה, לא נותר לנחקר כל רישום, אולם, במידה שהתיק נסגר על אחת משתי העילות האחרות, יוותר רישום משטרתי. האם יש מה לעשות? בהחלט! ניתן להביא למחיקת הרישום המשטרתי על ידי הגשת בקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק להעדר אשמה.
פנייה לעורך דין פלילי
בקשות למחיקת רישום פלילי ומחיקת רישום משטרתי מוגשות באופן תדיר. על מנת להגדיל את הסיכוי כי הבקשה תתקבל, חשוב מאוד לפנות אל עורך דין פלילי אשר ינסח את הבקשה עבורכם. לעורך הדין הידע המשפטי והניסיון המקצועי, בניסוח בקשות מסוג זה ועל כן יידע הוא כיצד להציג את עובדות המקרה ולהראות כי ישנה הצדקה למחיקת הרישום. מהם הנימוקים אשר יכולים להביא למחיקת הרישום הפלילי? למשל, חלוף הזמן ממועד ביצוע העבירה, העדר רישום פלילי נוסף, אורח חייו של בעל הרישום, גילו, מצבו האישי וכיו"ב. כאשר מדובר על מחיקת רישום משטרתי, יוכל עורך הדין לטעון כי החשדות נגד הנחקר לא היו מבוססים ועל כן יש הצדקה לשנות את עילת הסגירה להעדר אשמה.