התיישנות רישום פלילי – איך זה עובד ?
במקרים בהם נקלע אדם מסוים למצב בו נפתח כנגדו הליך פלילי, כזה הכולל חקירה משטרתית ובעקבותיה הגשה של כתב אישום, נפתח כנגד אותו אדם רישום פלילי אשר עשוי להוות מכשול במצבים מסוימים בהמשך חייו. רישום זה נוצר בין אם ההליך הפלילי הסתיים בהרשעה ובין אם לא. מכיוון שלרישום זה השפעה על חייו של אותו אדם במצבים מסוימים, על פי חוק חלה התיישנות רישום פלילי לאחר תקופה מסוימת. מהי תקופה זו, מהם הפרמטרים המשפיעים על אורכה והאם על אותו אדם לעשות משהו על מנת שרישומו הפלילי יימחק?
הבדל בתקופת בין בוגרים לקטינים ועל פי תקופת המאסר – התיישנות רישום פלילי
משך התקופה אשר בסיומה נמחק הרישום הפלילי תלוי בכמה פרמטרים עיקריים. הראשון הוא האם הנאשם הורשע או שלא. במידה והנאשם זוכה (או שלא הורשע מסיבה אחרת) עדיין קיים רישום כלשהו, אשר יימחק לאחר חמש שנים במקרה של אדם בוגר, ולאחר שלוש שנים במקרה של קטין.
כפי שניתן להבין, פרמטר מכריע בנושא זה הוא גילו של הנאשם בעת ההליך הפלילי. במקרה ומדובר בקטין תקופת ההתיישנות תהיה קצרה יותר, ובכל מקרה תקבע גם על פי הפרמטר השלישי הרלבנטי בנושא זה – תקופת ההרשעה. עבור קטין אשר הורשע וקיבל עונש מאסר של עד 3 שנות מאסר רישומו הפלילי יימחק חמש שנים לאחר תום תקופת המאסר. במידה וקיבל אותו קטין עונש של עד חמש שנים מאסר תקופת התיישנות רישום פלילי תמשך שבע שנים לאחר סיום ריצוי העונש ובמקרים של עונש מאסר ארוך יותר מחמש שנים תקופת ההתיישנות תמשך עשר שנים.
במקרה של אדם בוגר תקופות ההתיישנות ארוכות יותר – עבור עונש מאסר של עד שנה תקופת התיישנות רישום פלילי עומדת על שבע שנים מתום ריצוי העונש, עבור מאסר של עד חמש שנים – תקופת התיישנות של עשר שנים ובמקרים של עונשים ארוכים יותר אורכה של תקופת ההתיישנות יהיה כפול מאורך תקופת המאסר, אך לא יותר מ 15 שנים.
התיישנות רישום פלילי מתבצעת באופן אוטומאטי על ידי המשטרה. בעוד אין צורך בעו"ד פלילי אשר ידאג למחיקת הרישום, עורך דין טוב תמיד יכול לסייע ולוודא כי הנאשם אכן מקבל את מה שמגיע לו על פי חוק, וכי רישומו אכן נמחק בזמן.