עבירה פלילית – על פי חוקי ישראל
על פי חוקי המדינה, רשאית המשטרה לעצור אדם כלשהו רק לאחר שקיבלה צו מעצר מבית המשפט. עם זאת, קיימים מצבים רבים בהם מעניק החוק למשטרה מרחב פעולה רחב יותר, וספציפית את הזכות לבצע מעצר גם בטרם קבלת צו מעצר. אחת הדוגמאות הנפוצות למקרים כאלו היא כאשר קיים חשד סביר כנגד אדם מסוים כי ביצע עבירה פלילית אשר העונש עליה על פי חוק הוא מאסר של שלושה חודשים ומעלה. מהי הסיבה לזכותה של המשטרה לעצור אדם בגין עבירה פלילית גם ללא צו ומה ניתן לעשות במידה ונעצרנו ללא צו וגם ללא עילה מספקת?
למנוע מהחשוד לגרום נזק נוסף ולהימנע מבריחה מחקירה
שתי הסיבות העיקריות בגינן מאפשר החוק מרחב פעולה רחב יותר למשטרה הכולל גם את הזכות לעצור חשודים במקרים מסוימים ללא צו, הן בראש ובראשונה הצורך להגביל אדם מסוים מלגרום נזק נוסף לסביבתו, והצורך למנוע ממנו מלברוח מחקירה.
במקרה של אדם אשר קיים כנגדו חשד סביר כי ביצע עבירה פלילית משמעותית, פעמים רבות קיים אינטרס מהותי להגנה על הציבור. כלומר – מטרתה העיקרית של המשטרה במעצרים אלו היא למנוע מאותו חשוד מלבצע עבירות נוספות בטרם יושג צו מעצר כנגדו. מטרה מרכזית נוספת במעצר ללא צו של חשוד ב- עבירה פלילית היא למנוע מחשוד מסוים מלברוח, לאחר שהבין כי קיים נגדו חשד במשטרה.
סיכוי לזיכוי וביטול ההליכים במקרים של מעצר בלתי מוצדק
במקרים בהם עוצרת המשטרה אדם ללא צו, אך העילה למעצר אינה מספיקה (כלומר – החשד כנגד אותו אדם אינו סביר, העבירה בה הוא חשוד קטנה מדי וכו'), יוכל אותו נאשם למחות כנגד הפרת החוק, ובמקרים רבים אף לקבל פיצוי מסוים מבית המשפט.
כפי שיכולים להעיד לא מעט אנשים שהיו בסיטואציה מסוג זו בעבר, עו"ד פלילי טוב יכול לטעון למעצר בלתי חוקי בצורה משכנעת, ובמקרים מסוימים ניתן להשיג אפילו ביטול כתב אישום וזיכוי בבית המשפט. על מנת להשתמש ב"קלף" זה בצורה יעילה נדרשת הבנה מעמיקה של משפט פלילי, למרות שהחוק מאפשר לכל נאשם לטעון זאת גם ללא עורך דין פלילי בכיר…