מהי נהיגה בהשפעת אלכוהול ואילו עונשים צפויים בעקבות זאת? נסביר כל זאת וגם איך אפשר לבדוק האם הנהג שיכור ומה קורה אם הנהג מודיע לשוטר שהוא מסרב להיבדק.
נהיגה במצב של שכרות נחשבת לעברית תנועה חמורה, אפילו כאשר לא נגרמה תאונה. תאונות שחלות בשל נהיגה תחת השפעת אלכוהול עלולות להסתיים בצורה חמורה מאוד שכן האלכוהול גורם לירידה במהירות התגובה וחוסר יכולת לנקוט צעדים בסיסיים של נהיגה בטוחה. אנו מקווים שאם נהגתם בעבר תחת השפעת אלכוהול, הדברים הבאים לגבי המשמעות ולגבי הענישה על עבירות תנועה בהשפעת אלכוהול יובילו אתכם לנהוג בטוח ולשמור על עצמכם ואל האחרים שאתכם ברכב.
האם נהיגה בהשפעת אלכוהול גורמת לפסילת רישיון
פקודת התעבורה מאוד ברורה בעניין הזה – נהיגה בהשפעת אלכוהול גוררת עימה בהכרח פסילת רישיון. זאת ועוד, פסילת הרישיון צפויה להיות ארוכה במקרים כאלה, לכל הפחות לשנתיים ואפילו יותר. במידה ולנהג יש עברות קודמות הקשורות עם נהיגה בשכרות, משך הפסילה עשוי להיות כפול מכך. אם אתם מרגישים שאיבדתם שליטה על צריכת האלכוהול הקבוע שלכם, יתכן מאוד שדי במחשבה על פסילה כל כך ארוכה כדי להניע אתכם לתהליך בריא של גמילה מאלכוהול. לכל הפחות, זיכרו שמעתה – אם שותים, לא חוזרים הביתה בנהיגה. אגב, קצין משטרה מוסמך כבר במקום לפסול את הרישיון פסילה מנהלית לחודש שלם.
זהירות – עונשים קשים לפניך!
פסילת רישיון לתקופה של שנתיים ולפעמים יותר נחשבת לעונש קשה. מדובר בפרק זמן ארוך ומטרת הענישה היא כמובן להרתיע. אבל חשוב לזכור שנהיגה תחת השפעת אלכוהול עלולה לגרום לביצוע עבירות תנועה נוספות, שעונשים נוספים בצידן. אם בנוסף לנהיגה בשכרות עברתם חלילה ברמזור אדום, אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים וחלילה היו נפגעים, רמת הענישה כבר מגיעה לרף אחר לגמרי. עבירות תנועה קשות יכולות לגרום לשופט להטיל עונשים קשים מאוד, כגון פסילת רישיון ללא מגבלת זמן (לצמיתות), עבודות שירות, תקופת מאסר. הריגת אדם בשל נהיגה בשכרות יכולה להיחשב לעבירה פלילית לכל דבר ולגרום למאסר בפועל למשך זמן ארוך.
איך קובעים מתי נהג נוהג בהשפעת אלכוהול
שתית כוס משקה אחת. האם על פי החוק אתה מוגדר שיכור? בעבר ניתן היה לבדוק האם נהג נסע כשהוא שיכור על פי סימנים שונים והתרשמות השוטר שעיכב את הנהג לבדיקה. כיום ניתן להשתמש בשיטות מדעיות. על מנת לבדוק בצורה מדעית האם אחוז האלכוהול בדם נחשב למצב של שכרות ישנו שימוש במכשיר שנקרא ינשוף. דרך נוספת לבדיקת רמת אלכוהול היא בדיקת דם.
מהו המכשיר שנקרא ינשוף – מדובר במתקן שאליו הנהג צריך לנשוף. למעשה, המכשיר לא בודק את רמת האלכוהול בדם אלא את רמת האלכוהול על כל ליטר של אוויר שהנהג נושף. על מנת שהבדיקה תיחשב לתקנית, על השוטר להפעיל את המכשיר בצורה תקינה ועל פי סדר ברור של נהלים. מקובל כי ברמה שמתקרבת ל-300 מק"ג (מיקרוגרם) לליטר הנחשב מוגדר כשיכור. למעשה גם ברמות פחותות מזה ניתן כבר להאשים את הנהג בנהיגה בשכרות.
בדיקת דם – בבדיקת דם ניתן לבדוק בצורה ישירה ולא עקיפה את רמת האלכוהול בדם של הנבדק. ברגע שנמצא מעל 50 מיליגרם אלכוהול בדם, זאת אומרת שהנהג נחשב לשיכור מבחינה כשירות הנהיגה שלו. שימו לב שנהג שמסרב לעבור בדיקה כפי שמורה לו השוטר עשוי להיחשב באופן אוטומטי למי שנהג תחת השפעת אלכוהול. כלומר, סירוב להיבדק עלול לגרור פסילה של הרישיון לשנתיים או יותר.