לתבוע את המשטרה – האם זה אפשרי ואיך לעשות זאת
בין שלל התלונות וכתבי האישום המוגשים מטעם המשטרה והמדינה כנגד אזרחים שונים, פעמים רבות מדובר בתלונה שקרית, כתב אישום רעוע ושאר מקרים בהם הטרחה שעובר הנאשר אינה מוצדקת אל מול הראיות כנגדו. בחלק מהמקרים הללו, יכול אותו נאשר לתבוע את המשטרה לאחר שזוכה, בתקווה לקבל פיצויים על עוגמת הנפש וטרחת השווא שעבר. מהם המקרים בהם קיים סיכוי אמיתי לקבלת פיצויים והאם גם מי שזוכה מחמת הספק זכאי לתבוע את המשטרה?
מקרים בהם ברור כי התלונה שקרית, חקירה משטרתית בלתי צודקת ועוד
בעוד ניתן לנסות ו-לתבוע את המשטרה לאחר זיכוי במשפט, פעמים רבות תביעה מסוג זה חסרת סיכוי בפועל. מתי כן קיימים סיכויים טובים לזכות בתביעה כנגד המשטרה ולקבל פיצויים? בעיקר במקרים בהם ברור כי משהו בהליך המשטרתי והפלילי היה פסול בצורה משמעותית. למשל, כאשר ברור כי התלונה אשר הוגשה כנגד הנאשם ובגינה הוא נשלח למשפט, הייתה תלונה שקרית. גם במקרים של חקירה משטרתית מוטית ובלתי צודקת ייתכן וקיים "קייס" לתביעת פיצויים.
ומה בנוגע לנאשמים אשר זוכו מחמת הספק? על פניו, נראה כי במקרים אלו אין כל סיכוי לתבוע את המשטרה ואכן לזכות בתביעה ולקבל פיצויים, שכן הנאשם זוכה אך ורק מחמת הספק. עם זאת, לא מדובר כאן בחוק מוחלט – במקרים מסוימים גם נאשמים אשר זוכו מחמת הספק עשויים לקבל פיצויים בעקבות תביעה נגד המשטרה, וזה במקרה וקיימות ראיות לכך שנעשה אי צדק ברור כנגד הנאשם, למרות שבית המשפט החליט, מסיבותיו שלו, לזכות דווקא בשל חמת הספק.
כיצד לתבוע את המשטרה ומתי מומלץ לעשות זאת?
עבור האדם הממוצע, אשר אינו מחזיק בהשכלה משפטית מעמיקה וניסיון משפטי, קשה מאוד לדעת מתי ניתן וכדאי לתבוע את המשטרה ומתי לא. לכן, עורך דין פלילי הוא בעל המקצוע אשר על סמך דעתו יש להחליט האם לגשת לתביעה מסוג זה.
בעוד ניתן לעיתים לתבוע עבור מגוון רחב של האשמות, החל מהאשמה בתקיפה או רצח ועד להאשמות קלות יותר דוגמת שלילת רישיון עקב עבירת תעבורה לכאורה, מומלץ שלא לגשת לתביעה זו אלא אם כן עורך הדין מאמין כי קיים סיכוי טוב לזכייה. אחרת אתם עלולים לבזבז זמן יקר, ולחוות עגמת נפש נוספת…