הוגש נגדך כתב אישום? אתה זקוק לייצוג משפטי הולם, במסגרתו יפעל עורך הדין למזעור הנזק מההליך הפלילי. כמו כן, לעיתים, קיימת אפשרות של ביטול כתב אישום, הן במסגרת הליך שימוע והן לאחר תחילתו של המשפט הפלילי.
הליך השימוע
הדין הפלילי קובע כי טרם יוגש נגד אדם כתב אישום בעבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש בגינה הוא מעל 3 שנות מאסר) מחויבת התביעה לקיים הליך שימוע. במסגרתו, תינתן לנאשם הזדמנות להשמיע טענות נגד הגשת כתב אישום. ייצוג משפטי של עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה, יכול להביא במקרים המתאימים להחלטה על ביטול כתב אישום ובמידת הצורך מחיקת רישום פלילי לנאשם. אלו נימוקים יכולים להביא לתוצאה זו? למשל, כאשר העבירה בוצעה בנסיבות כאלו המצדיקות התחשבות בנאשם (מפאת גיל למשל) והימנעות מהגשת כתב אישום על כל השלכותיו. סיבה שונה לגמרי יכולה להיות העדר ראיות מספיקות להרשעה בעבירה המיוחסת לנאשם או פגם מהותי בכתב האישום.
משפט פלילי
במקרה שבו התביעה סירבה לבטל את כתב האישום בהליך השימוע, או לחילופין כי לא התקיים הליך שכזה בגלל סוג העבירה, ישנה הזדמנות נוספת להביא לתוצאה זו והיא עם תחילתו של המשפט. כאן הפנייה נעשית אל בית המשפט ולא אל רשות התביעה, כאשר ניתן להכריז על ביטול כתב אישום גם ללא הסכמתה. מהם הטיעונים הרלוונטיים שיכול עורך הדין להציג בפני בית המשפט?
- טענות טכניות: ניתן להעלות טענות טכניות, כגון התיישנות העבירה או העדר סמכות עניינית או מקומית של בית המשפט לדון בתיק.
- העדר הליך שימוע: היה ומדובר בעבירה מסוג פשע, הרי שהתביעה הייתה מחויבת לקיים הליך שימוע כדין. אי קיומה של חובה זו, או ניהול הליך שימוע למראית עין בלבד, יכולים במקרים מסוימים להצדיק ביטול כתב אישום.
- חלוף הזמן ונסיבות העבירה: במקרה שבו חלף זמן רב ממועד חקירתו הראשונה של הנאשם במשטרה ועד להגשת כתב אישום, ניתן להעלות טענה כי העמדה לדין בשלב זה אינה משרתת את האינטרס הציבורי. כמו כן, במקרים מסוימים, יכול ונסיבות ביצוע העבירה ישמשו כנימוק לביטול כתב האישום, למשל גילו הצעיר מאוד/מבוגר מאוד של הנאשם, מצב נפשי/פיזי קשה וכיו"ב.