ביטול כתב אישום
אף אחד אינו שמח לדעת שמוגש נגדו כתב אישום, ואין מי שלא היה שמח לדעת שניתן לעצור את התהליך ולהשאיר את הסוגיה מאחור. עם זאת, אם זה היה כה פשוט, כתב האישום אינו היה כה מאיים, ואכן מדובר במשימה מורכבת שמצריכה ניסיון וידע מקצועי. מכאן שמראש נציין שלא כל כתב אישום ניתן למחוק, אך בהחלט יש מקרים שעבורם התרחיש אפשרי, ופה אנו מבקשים להסביר.
הליך פלילי – נעים להכיר
ראשית נציין שכתב אישום הוא סך הטענות שמוגשות כנגד אדם מסוים, והן אלו שפותחות את הדלת של הגשת ההליך הפלילי. פה נעצור לציין שהליך פלילי מגיע עם משמעות שאין להתעלם ממנה. הליך פלילי מתחיל עם הגשת תלונה במשטרה, מתוך מטרה שזו תתחיל לבצע חקירה. לאחר מכן היא עוברת לפרקליטות המחוז, כאשר היא זו שתחליט האם ממשיכים הלאה – האם מגישים כתב אישום, או שלחלופין מוצאים לנכון לסגור את התיק. בכול אופן יש להבין שאם לא מחליטים לסגור את התיק, המדינה היא זו שתובעת, וזאת בשל חומרת הסיטואציה שעומדת על הפרק, עובדה שבין היתר משליכה על היקף העונש.
מהו כתב אישום ובאיזה שלב ניתן לבטלו?
עתה נחזור אל כתב האישום ונציין שהוא בנוי מ3 נדבכים: מעובדות שמתארות את השתלשלות המקרה, מסעיפי העבירה בהתאם למה שמכתיב החוק כעבירה ומעדים שקשורים לדבר התביעה ושמוכנים להעיד כנגד הנאשם. יש להבין שההבדל בין "חשוד" ל"נאשם" הוא די דק, ומהר מאוד ניתן לזלוג מסטטוס אחד לשני. מהרגע שכתב האישום מוגש, ישר הופכים להיות נאשמים – תואר שמגיע ביחד עם זימון להגיע לבית המשפט. לאחר שהוגש כתב האישום וניתנה ההזדמנות להשיב, מגיע השלב שבו עו"ד נכנס לתמונה, ובאמצעות ניהול משא ומתן מקצועי יש סיכוי להוביל את התהליך לאותו ביטול מיוחל – לביטול כתב האישום.
3 המקרים היותר שכיחים עבור ביטול כתב אישום
כאמור לא בכל מקרה ניתן לבטל את כתב האישום, אך יש מקרים מוגדרים שבהם הצעד נחשב בהחלט אפשרי. מוזמנים להכיר את המקרים היותר שכיחים:
- בהנחה ועו"ד עלה על כך שלפני הגשת כתב התביעה לא נערך שימוע כנדרש.
- אם סך ההתנהלות מנוגדת למאפייני הצדק, ניתן לנסות להגיש עתירה ולבטל את כתב האישום.
- במקרים מאוד מסוימים ניתן לבקש ביטול של כתב האישום. כך למשל אם העבירה המדוברת בוצעה על ידי מספר גורמים, אך כתב האישום הוגש רק כנגד אדם אחד.
כמו כן, תמיד יש מקרים יוצאים מן הכלל, ועל כן גם אם נדמה שבמקרה שלכם אין עילה שמצדיקה לבטל את כתב האישום, הרי שאין למהר להרים ידיים, טרם מקבלים חוות דעת מקצועית של עורך דין מנוסה בתחום.
לא מאבדים תקווה טרם תוקפים בכל החזיתות
לבסוף נציין שאם אכן עומדים בפני הגשת כתב אישום, יש לפנות לעו"ד שבקיא בפרטי המקרה. כך למשך אין לגשת לעורך דין שבקיא בענייני משפחה אם יותר מתאים לפנות אל עורך דין צבאי . כמו כן, יש לקחת בחשבון שישנה עוד אפשרות להימנע מכתב אישום, והיא לסגור את התיק טרם כתב האישום הוגש, אם כי זאת אפשרי רק באמצעות הסדר מותנה. הרעיון שמצוי מאחורי הסדר מותנה זה שיש לכלול בהסדר את כל פרטי המקרה ואף מצרפים להסדר הודאה של הנאשם, כולל מה עליו לעשות ומה יקרה אם הוא יפר את התנאים. שורה תחתונה? אם יש סיכוי, ולו סיכוי קטן, מוטב לנסות לבטל את כתה האישום. שווה בירור!